Sauna

Report abuse Categorie: Constructii
Subcategorie: Diverse

Cere oferta pret

O camera foarte mica pe care nu o puteti folosi la nimic, o camera sub acoperis, o camera cu multe colturi unde nici un designer nu a gasit o solutie" Transformati-

O camera foarte mica pe care nu o puteti folosi la nimic, o camera sub acoperis, o camera cu multe colturi unde nici un designer nu a gasit o solutie" Transformati-le in sauna!

1. Generalitati
Utilizand zilnic sauna va asiguram o stare fizica ireprosabila, atat de necesara activitatii zilnice cat si mentinerii sanatatii dvs. Dupa cateva saptamani ajungeti la concluzia ca numai concepeti zi fara sedinta la sauna. Sauna este cea mai placuta forma de a elimina toxinele prin intermediul transpiratiei. Occidentalii o apreciaza in mod deosebit datorita modului simplu de utilizare si influentelor benefice pe care le are asupra organismului. Sauna de azi isi are originea in baile cu pietre care erau practicate in vremuri indepartate in Asia Centrala. S-a bucurat de mare popularitate si in Europa de Nord, in special datorita climei reci din aceasta zona. In Coreea si Japonia este, de asemenea, cunoscuta. Grecii antici au preluat ideea practicarii acestor bai de la romani. Finlandezii cunosc efectele benefice ala saunei inca de acum 2000 de ani. La inceput, sauna, functiona in modul urmator: era aprins un foc din lemn uscat sub o gramada de pietre ; cand se incalzea incaperea, pietrele incinse erau stropite cu apa.

Cand au inceput sa fie folosite sobele electrice si cele cu lemn, multi si le-au instalat in locuinta. In Japonia se practica baile cu apa fierbinte sau o varianta a saunei: incalzirea incaperii la 50 grade C, aerul fiind suprasaturat de aburi. Temperatura aerului intr-o sauna trebuie sa fie de 100 grade C la nivelul tavanului si 40 grade C la podea. La o temperatura de 100 grade C, umiditatea aerului trebuie sa fie de 2-5% la 80 grade C; de 3-10% daca temperatura e de 70 grade C si de 8-23% daca temperatura in sauna e de 60 grade C. Reglarea temperaturii se face prin soba din interior, iar a umiditatii aerului prin orificiile de aerisire. Sobele (electrice sau cu combustibil solid) permit incalzirea incaperii la temperaturi ridicate.

Stropirea pietrelor cu apa genereaza vapori a caror actiune stimuleaza transpiratia. Pentru stropirea pietrelor se folosesc cca 10-15ml apa/mc aer/incapere (in cazul unei saune de 8mc se vor folosi, deci, 800-1500ml apa).

2. Principiul de functionare al saunei
Transmiterea caldurii: In general schimbul de caldura dintre mediu si corp se realizeaza pe baza convectiei si radierii caldurii si a conductibilitatii peretilor. Prin convectie, corpul uman primeste o cantitate mica de caldura (conductibilitatea mica-280W), dar prin radiere cantitatea de caldura primita este foarte mare (la 80 grade C, conductibilitatea fiind de 1500W). In momentul in care termometrul instalat sub tavanul saunei indica 100 grade C, mai sunt necesare circa 30-60 minute pentru realizarea unei radieri optime de caldura. Daca o parte a caldurii preluate de corp nu ar fi eliminata prin transpiratie, s-ar produce o supraincalzire a corpului uman. Din acest moment umiditatea absoluta a aerului joaca un rol important. Daca aceasta este momentan ridicata, prin evaporarea apei cu care au fost stropite pietrele incinse se produce o bariera termica in calea deshidratarii corpului omenesc, ceea ce se exteriorizeaza printr-o transpiratie abundenta.

Cere oferta pret Sauna


check